Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εκδήλωση Ενημέρωσης Κοινού των UniStart Hubs, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024. Η εκδήλωση, με τίτλο «Γεφυρώνοντας το Μέλλον: Πανεπιστήμιο και Τοπική Επιχειρηματικότητα», συγκέντρωσε πλήθος επιχειρηματιών και φορέων από την τοπική κοινότητα στον φιλόξενο χώρο του Phaos (Σφακτηρίας 18, Καλαμάτα).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Δημήτρη Βούλγαρη, Υπεύθυνο της Δομής UniStart στην Καλαμάτα, ο οποίος ανέφερε πως «η καινοτόμος επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής μας. Μέσα από τις δράσεις των UniStart Hubs, προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό η επιχειρηματικότητα να συνδεθεί με την έρευνα των πανεπιστήμιων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση που προωθεί τέτοιες ιδέες».
Ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας του Δήμου Καλαμάτας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα με την επιχειρηματικότητα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους Κόμβους Επιχειρηματικότητας και πρέπει να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας».
Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης η οποία «έγκειται στο γεγονός της συζήτησης για νεοφυή επιχειρηματικότητα, νέους επιχειρηματίες και για μία νέα κουλτούρα επιχειρηματικότητας που αφορά τη νέα γενιά και πρέπει να την αναδείξουμε και θεωρούμε ότι θα φέρει και την ανάπτυξη στην περιοχή μας».
Η Νέλλη Κουβελάκη, ιδρύτρια τους Phaos, ως οικοδέσποινα τόνισε πως «αυτό το οποίο συμβαίνει, η τοπική κοινωνία το περίμενε εδώ και αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι αν παρατηρήσουμε πόλεις που έχουν συνδέσει την τοπική επιχειρηματικότητα με το πανεπιστήμιο, έχουμε δει ανάπτυτξη».
Στην συζήτηση που ακολούθησε με την συμμετοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιου Κατσή, και των τοπικών επιχειρηματιών Δημήτρη Πατριαρχέα, Λάμπρο Καραγγελή και Φαίδωνα Θεοφυλάκου με τον συντονισμό του συνιδρυτή της ΑΜΚΕ Ματαρόα Αντώνη Παπαδόπουλου, τονίστηκε για το πως μπορεί το δίπολο επιχειρηματικότητας και ακαδημαϊκής έρευνας μπορεί να γεφυρωθεί με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου και υγειούς οικοσυστήματος. Προέκυψε πως είναι έντονη η ανάγκη για την αλληλεπίδραση της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα και η άμεση και ουσιώδης σύνδεση της αγοράς εργασίας, με τις δεξιότητες και τις γνώσεις των φοιτητών και των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η Ελένη Μητσέα, Επικεφαλής των UniStart Hubs της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας πλήρως το έργο των UniStart Hubs και των υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους, ανέφερε ότι «στόχος της εκδήλωσης ενημέρωσης κοινού είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τις υπηρεσίες των Δομών και για μέσω ποιων υπηρεσιών μπορούν οι επιχειρήσεις και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου να ωφεληθούν».
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση και να μοιραστούν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για το μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τοπικοί επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η αγροδιατροφή, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη σύνδεση του Πανεπιστημίου και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους το έργο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ενεργού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία.
Αναμένουμε με χαρά τις επόμενες δράσεις των UniStart Hubs και προσβλέπουμε στην ίδια θερμή υποδοχή από την κοινότητα για να δημιουργήσουμε μαζί ένα δυναμικό και βιώσιμο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες δράσεις των UniStart Hubs, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email: [email protected]
Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Οργάνωση και Λειτουργία Δομών» της Πράξης «Δημιουργία Δομών Υποστήριξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας Έντασης Γνώσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», με κωδικό MIS 6004735, που υλοποιείται από την εταιρεία Break – Even Συμβουλευτική Ι.Κ.Ε. σε συνεργασία με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Εθνικού και Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου 2021 – 2027.
Σας ευχαριστούμε πολύ που για άλλη μια φορά ήσασταν μαζί μας!