Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Phaos

1615215878426-_1_

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Έργου “Let the light flow”, που υλοποίησε η   PHAOS Κοιν.Σ.Επ., μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγή νέων Erasmus+, με συμμετοχές από 7 χώρες, 35 νέους και 7 αρχηγούς ομάδων. 

Κατά την εκπαίδευση, οι νέοι συνεργάστηκαν και διδάχτηκαν την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τα χαρακτηριστικά που την διέπουν. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με άτομα από διαφορετικές χώρες και μέσα από τη  συνεργασία και την ανταλλαγή των ιδεών δημιούργησαν  τη δική τους εικονική  κοινωνική επιχείρηση, επιλύοντας προβλήματα σε  έναν από τους παρακάτω τομείς: κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό. 

Οι προτάσεις είχαν ώς εξης: 

Trashminator

Μια κοινωνική επιχείρηση η οποια στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος της ανακύκλωσης, αφού οι πολίτες δεν ξεχωρίζουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα από τα μη ανακυκλώσιμα. Η ομάδα εφηύρε  τον Trashminator, έναν κάδο που μέσα από τον καινοτόμο μηχανισμό του, πραγματοποιεί άμεσα  διαλογή των σκουπιδιων σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλωσιμα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η κυκλική οικονομία εξοικονομώντας χρόνο, χώρο και χρήματα, έχοντας ως απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

For You(th) Enterprise

Η For You(th), αφορά σε ένα πρότυπο κέντρο νέων που αποσκοπεί στην δημιουργικη απασχόλησή τους. Είναι ένα κέντρο στο οποίο δίνεται η ευκαιρία σε νέα άτομα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά με άλλα συνομήλικα τους άτομα,  ανταλλάσσοντας τις απόψεις και τις εμπειρίες τους. Επίσης με την επιχείρηση αυτη οι νέοι έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες είναι η παρακολούθηση εργαστηρίων και σεμιναρίων,  η παρακολούθηση συναυλιών , η ανάπτυξη Εργων, καθώς και η χρήση coworking space για την υλοποίηση των προσωπικών τους εργασιών προσφέροντας τους ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον σε πολύ χαμηλό κόστος.

Everyone’s House

Μια κοινωνική επιχείρηση που έχει σκοπό να βοηθήσει τους άστεγους, προσφέροντας στέγη σε αυτοσχέδια σπίτια, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά όπως containers και second hand furnitures ενισχύοντας έτσι την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Πέραν όμως της προσφορά στέγης, οι πολίτες συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα επανένταξης στην κοινωνίας, προσφέροντας τους μια θέση στην αγορά εργασίας, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωση του κάθε ανθρώπου.

Elpida

Η “Elpida”, στέκεται δίπλα στις μειονότητες. Η “Elpida” λειτουργει αφενός σαν recruitment agency – γραφείο ευρέσεως εργασίας για τους πρόσφυγες θέλοντας να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή και αφετέρου σαν εστιατόριο που παρακινεί τους ηλικιωμένους να το επισκεφτούν σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης  της μοναξιάς, της πλήξης και της ανίας μέσα από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες όπως την ζωντανή μουσική, τα ταξίδια και την συμμετοχή σε χορωδίες.

Τα σεμινάρια, έλαβαν χώρα στον πολυχώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας μετά από παραχώρηση του από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Λύρα, ενώ στην εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/08 στον κήπο του Vista Marina, παραβρέθηκαν και τοποθετληθηκαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και  ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Σκοπετέας. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης Κώστας Δέρβος, απέστειλλε μήνυμα με αφορμή την συμπλήρωση των 35 χρόνων του Erasmus+  μέσω του οποίου χιλιάδες νέες και νέοι της Ευρώπης, είχαν και έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία του Erasmus+, μίας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρώπης, γιατί πίσω από την υλοποίηση κάθε σχεδίου κρύβονται και μικρές ανθρώπινες ιστορίες.

H Πρόεδρος του φορέα της “Φάος” Νέλλη Κουβελάκη, ήταν παρούσα στις εργασίες εμψυχώνοντας τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, να προσθέτουν αγάπη στα έργα τους και να μην διστάζουν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

Η εκπαιδεύτρια Φωτεινή Αράπη, με ζήλο και δυναμισμό, μετέδωσε στους νέους τις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας.

Σημειώνουμε πως στο ‘Εργο συμμετείχαν και νέοι με προβλήματα ακοής και ομιλίας συνοδευόμενοι από διερμηνέα τους και μέσω της νοηματικής ανταπεξήλθαν άριστα στα καθήκοντά τους.

Το “Let the Light Flow”, ξεκίνησε δυναμικά το ταξίδι του μέσα από  την πόλη της Καλαμάτας και την  “Φάος” ΚοινΣΕπ, φωτίζοντας τον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής καινοτομίας και προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη, τους ανθρώπους της, να δικτυωθούν και να την προβάλλουν στις χώρες τους!

This site is registered on wpml.org as a development site.