Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Phaos

1615215878426-_1_

Ανασκόπηση του 11ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη: Μια επιτυχημένη Πολιτιστική Αναβίωση

  To 11o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, πέρασε στην ιστορία ολοκληρώνοντας μία περίοδο τριών εβδομάδων, γεμάτες από παραστάσεις και  εκπαιδευτικές δράσεις, που προσεγγίζουν την αξία του  αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με καινοτόμο τρόπο. Το φετινό Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ο οποίος μέσα από το έργο του ανέδειξε  την αρχαία πόλη και συνδέθηκε άμεσα το όνομά του μαζί της. 

Το ιστορικό εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, φιλοξένησε 11 θεατρικές ομάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και 4 πρωτοβάθμιας στο Φεστιβάλ των μικρών, ενώ οι κερκίδες του υποδέχθηκαν πάνω από 5.000 ατομα!

Το Φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2012 ως πολιτιστικος και εκπαιδευτικός θεσμός, είναι πρωτοβουλία και διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνη και έχει εξελιχθεί  σε φάρο για τη συνολική περιοχή της Μεσσηνίας, τη χώρα και τις θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν από το εξωτερικό.    

Φέτος, ο Σύλλογος “Η Χαρά του Παιδιού” με ένα δρώμενο αφιερωμένο στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, η Ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας με την παράσταση “Ιχνευτές” του Σοφοκλή, το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης  με την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη,  η Θεατρική Ομάδα «το τρίτο κουδούνι» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την «Εκάβη» του Ευριπίδη, η ισπανική θεατρική ομάδα Cía de Teatro Noite Bohemia με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» με τις «Κραυγές Γυναικών στην Ιλιάδα», η ισπανική Θεατρική Ομάδα Parodos Τeatro με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, το 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών μαζί με το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Γρεβενών με την παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, η  Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου με τις «Βάκχες« του Ευριπίδη,  το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ  Κιλκίς με την “Αντιγόνη” του  Σοφοκλή και το 2ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου με τις “Νεφέλες”  του Αριστοφάνη.

Παράλληλα για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Νίκου Φουσιάνη “Σχολεία εν Δράση” με το φεστιβάλ των Μικρών είχε μεγάλη επιτυχία και φέτος το  1ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης με την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη,  το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης επίσης με την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης με τον “Πλούτο” και το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με την “Λυσιστράτη”,  με τους μικρούς ηθοποιούς έκλεψαν το μεγαλύτερο χειροκρότημα! 

Οι παράλληλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, είχαν ιδιαίτερη σημασία ξεκινώντας με τη γιορτή καλωσορίσματος “Νάις του μιτ γιου@Μεσσηνη” στην μικρή πλατεία της πόλης της Μεσσήνης,  όπου οι μαθητές του  ΓΕΛ ως οικοδεσπότες υποδέχθηκαν τους μαθητές  του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, υπό τους ήχους των μουσικών σχημάτων «Εν ψυχρώ» και «24/7».  

Οι καλλιτεχνικές ικανότητες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, ξετυλίχθηκαν μέσα από το σεμινάριο  δημιουργίας κεραμικής θεατρικής μάσκας, από τον κ. Σταύρο Ζέππο και την ομαδα του, της ΚοινΣΕπ Ρέκτης!

Η συναρπαστική δραστηριότητα, «Ψηφιακό κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης» από τον εκπαιδευτικό Νίκο Φουσιάνη, ενθουσιασε τους μαθητές που  έλαβαν μέρος, με την   Α΄ και Β΄ τάξη του ΓΕΛ Αριστομένη να παραλαμβάνει το  1ο βραβείο την Α΄ και Β΄τάξη του ΓΕΛ Μεσσήνης – Θ.Ο ΓΕΛ Μεσσήνης να παραλαμβάνει το 2ο βραβείο και την ΣΤ΄ τάξη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, να παραλαμβάνει το 3ο βραβείο.

Μέσα από το επίσης δημιουργικό  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναπαράσταση Αρχαίας Πομπής» από τον μαέστρο Γιώργο Μουνδρουλέα, μαθητές από 3ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης, το Δημοτικό Σχολείο Δωρείου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Μελιγαλά, το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας και Ούγγρων φοιτητών, το Δημοτικό Σχολείο Εύας, το 1ο Γυμνάσιο Ταύρου, το 1ο Δημοτικο Σχολείο Καλαμάτας και το  4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, συμμετείχαν σε ένα δρώμενο μουσικής πομπής και προσφοράς αγαθών προς του αρχαίους Θεούς.  

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στη δράση “Μαθητές ξεναγουν μαθητες στην Αρχαία Μεσσήνη”, όπου μαθητές από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας και το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, ξενάγησαν της θεατρικές ομάδες των Cía de Teatro Noite Bohemia, RADA και του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου. Ως ανταπόδοση προς τους μικρούς ξεναγούς του Λυκείου Καλαμάτας, το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, παρουσίασε απόσπασμα της τραγωδίας “Ελένη” του Ευριπίδη στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. 

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως  το Φεστιβάλ φέτος παρακολούθησαν 5.000 άτομα εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν μαθητές όλων των βαθμίδων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρουσία των μαθητών από τόσες διαφορετικές περιοχές της χώρας, υποδεικνύει την ευρεία γεωγραφική εμβέλεια του φεστιβάλ και το έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον που καλλιεργείται στα νεαρά άτομα μέσω τέτοιων εκδηλώσεων, ενισχύοντας την εκπαιδευτική τους εμπειρία και προσφέροντας μια πολύτιμη ευκαιρία για εξοικείωση με το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Ο φορέας της ΚοινΣΕπ «Φάος», για τρίτη συνεχή χρονιά, στάθηκε αρωγός της διοργάνωσης, παρέχοντας σταθερή υποστήριξη στο Δήμο Μεσσήνης και στις πολιτιστικές δράσεις του.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για το Φεστιβάλ στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης  , στη σελίδα του στο Facebook  

και στο Instagram 

This site is registered on wpml.org as a development site.