Νέα & Εκδηλώσεις

Ποτέ δεν είναι αργά. Ξεκινάς, πιστεύεις σε κάτι, προχωράς και δεν ακούς κανένα.

Γνωρίσαμε τη Μαρία πριν από 3 χρόνια περίπου, όταν ήρθε στο Creative Bizlab με σκοπό να ανοίξει ένα Etsy shop. Πλέον είναι μία επιτυχημένη Etsy seller. Στην παρακάτω συνέντευξη, η Μαρία γενναιόδωρα μοιράζεται μαζί μας πολύτιμη πληροφόρηση για όσους σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στις αγορές του εξωτερικού με ένα Etsy shop.

Για πες μας, Μαρία, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το κόσμημα;

Υπήρχε μια οικογενειακή επιχείρηση. Ο πατέρας μου ήταν χρυσοχόος και ήμουν πάντα μέσα στο χώρο αυτό. Στην πορεία σπούδασα οικονομικά και έπιασα δουλειά ως υπάλληλος σε μια εταιρεία μεγάλη, όπου εργάστηκα 15 χρόνια. Πάντα, όμως, το είχα μέσα μου, δηλαδή με έτρωγε, το ήθελα. Από μικρή ασχολιόμουν με το κόσμημα και με διάφορα άλλα καλλιτεχνικά. Όταν, λοιπόν, μέσα στην κρίση έκλεισε η εταιρεία όπου εργαζόμουν,  επειδή και ο πατέρας μου είχε πάρει σύνταξη και θα έκλεινε το κατάστημα, αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι που μου άρεσε, και να συνεχίσω αυτό που είχε κάνει εκείνος τόσα χρόνια.


Το κόσμημα δεν το είχες σπουδάσει, έτσι δεν είναι; Το είχες μάθει μέσα απ’ τη δουλειά.

Όχι δεν το είχα σπουδάσει. Πήγα σε κάποια σεμινάρια κοσμήματος και άρχισα να ασχολούμαι με αυτά και με το κατάστημα, το οποίο ήταν στα Πατήσια. Έπεσα όμως πάνω στην κρίση και δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικά. Ήταν τεράστια τα έξοδα, δεν υπήρχε χρηματοδότηση πλέον στην Ελλάδα, δεν μπορούσα να πάρω δάνειο από πουθενά, κι έπρεπε να βρω κάποιους άλλους πόρους. Είχα πολλή διάθεση για δουλειά και το μαγαζί πήγαινε καλά, αλλά έβγαζα ίσα ίσα ότι χρειαζόταν για να το κρατήσω, δεν έμενε κάτι για να μπορέσω να ζήσω.

Άρα ήταν μία δύσκολη χρονική στιγμή για σένα.

 Ναι, ήταν περίπου τρία χρόνια πριν. Δεν μπορούσα άλλο, σκεφτόμουν να τα παρατήσω. Τότε μου είπε μια φίλη μου για τα σεμινάρια που κάνατε και είπα να το προχωρήσω. Το ήξερα το Etsy από πιο παλιά γιατί πάντα ασχολιόμουν, μου άρεσε, «ψαχνόμουν», αλλά μου φαινόταν κάτι ακατόρθωτο. Έλεγα «αποκλείεται». Τα αγγλικά μου τα είχα παρατήσει – μάλιστα ακόμα δεν είμαι στο επίπεδο που θέλω – και μου φαινόταν κάτι που δεν μπορούσα να κάνω. Ξεκίνησα μαζί σας τα σεμινάρια, άρχισα να παίρνω λίγο θάρρος με τη δική σας βοήθεια, είδα ότι μπορεί και να γίνεται και την άλλη μέρα το ξεκίνησα.

Ο στόχος σου, λοιπόν, ήταν να ανοίξεις ένα διαδικτυακό μαγαζί στο Etsy ώστε να πουλήσεις πράγματα στο εξωτερικό σε ένα κανάλι που θα είχε μεγαλύτερη προοπτική.

Ναι, γιατί η ελληνική αγορά είναι κορεσμένη. Στην αρχή πήγα ψάχνοντας. Δεν ήξερα τι θα βάλω, γιατί δεν είχα ένα συγκεκριμένο ύφος. Μέχρι να καταλήξω σε ένα συγκεκριμένο στιλ, έκανα πολλή έρευνα και πειραματίστηκα αρκετά. Επίσης προσπάθησα να μάθω από φωτογράφηση και Photoshop γιατί ήμουν άσχετη με όλα αυτά. Πήγα σε σχετικά σεμινάρια και ακόμα προσπαθώ κι εξελίσσομαι.

Οπότε τις φωτογραφίες τις έκανες μόνη σου; 

Ναι. Το έκανα από ανάγκη, δεν είχα άλλη επιλογή. Βέβαια πέταξα και πολλές (φωτογραφίες). Μπορεί να καθόμουν και δύο ώρες για να πετύχω το σωστό, χρειάζεται πολλή επιμονή. Δεν τράβαγα μία φωτογραφία και έλεγα «εντάξει». Προσπαθούσα να πετύχω αυτό που είχα στο μυαλό μου με τα μέσα που διέθετα.
 
Πόσο καιρό έχεις το Etsy shop; Το αποτέλεσμα άργησε να έρθει;
 
Το έχω δύο χρόνια περίπου. Μετά από δύο μήνες έκανα την πρώτη μου πώληση. Δε σου κρύβω ότι ήθελα να τα παρατήσω εκεί στους δύο μήνες, γιατί μου φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο και αρχικά είχα απογοητευτεί. Είχα και κάποια προσωπικά προβλήματα υγείας, ένιωθα πολύ κουρασμένη και μου φαινόταν ακατόρθωτο.
 
Μπήκες με πολλά προϊόντα στην αρχή;
 
Περίπου με 50 και συνεχώς ανέβαζα περισσότερα. Απ’ τα 100 προϊόντα και μετά άρχισα να βλέπω διαφορά, όπως μου είχατε πει. Σιγά σιγά άρχισα να έχω σταθερές πωλήσεις, απλώς δεν ήταν αρκετές τον πρώτο χρόνο. Πουλούσα δηλαδή 10 με 15 κομμάτια το μήνα, με έσοδα περίπου €200 με €300. Όλο αυτό το διάστημα, όμως, συνέχισα να πειραματίζομαι και μετά τον πρώτο χρόνο άρχισα να ανεβαίνω.
 
Τώρα, πόσα προϊόντα έχεις; Είναι πάνω από 100;
 
Έχω ανεβασμένα 200 προϊόντα. Δεν ξέρω τι γίνεται, όσο ανεβάζω  νέα κοσμήματα, οι πωλήσεις όλο και αυξάνουν. Αυτές τις ημέρες έχω προϊόντα που ήταν κάπως «ξεχασμένα» τα οποία αρχίζουν και πουλάνε. Επίσης, προϊόντα που δε φαίνονταν, που ήταν λιγότερο δημοφιλή, έχουν αρχίσει να παίρνουν κι αυτά μπροστά. Αυτές τις ημέρες είχα 600 views (επισκέψεις στο Etsy shop) την ημέρα.
 
Θα έλεγες ότι σε οδήγησε η αγορά; Έβλεπες τι αγοράζει ο κόσμος;
 
Ναι, με οδήγησε η αγορά. Τους πρώτους μήνες το μαγαζί δεν είχε έσοδα, αλλά δεν το παράτησα. Έβλεπα ότι υπάρχει κάποια προοπτική. Δεν το περίμενα, βέβαια, να φτάσω εδώ που έφτασα, αλλά συνέχιζα. Κι αυτό το λίγο ήταν εισόδημα για μένα, κι έλεγα «εντάξει, δε χάνω τίποτα, συνεχίζω». Και το μαγαζί στα Πατήσια με έχει βοηθήσει, επειδή έβλεπα τι αγοράζει ο κόσμος. Η άμεση επαφή με το κοινό με  βοηθούσε πάντα να έχω μια αντίληψη του τι θέλει ο πελάτης. Η επαφή με τις γυναίκες μου έδινε τη δυνατότητα να βελτιώνω το προϊόν μου και να μαθαίνω τις ανάγκες της αγοράς. Μετά το έβλεπα ότι πάει όλο και καλύτερα. Τώρα, μετά τα Χριστούγεννα, βλέπω ότι κάνει 3 με 4 πωλήσεις την ημέρα.
 
Οι αγοραστές σου από πού είναι;

Όλοι είναι από το εξωτερικό. Επίσης, να πω ότι δουλεύω πολύ με Έλληνες του εξωτερικού, κυρίως Ελληνοαμερικανούς . Γι’ αυτό προσέχω πάντα να τονίζω το Greekness στο SEO μου (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης) στις περιγραφές προϊόντων.  Έχω παρατηρήσει ότι το Greek πάντα έχει αποτέλεσμα στις αναζητήσεις. Το ψάχνουν πολύ ότι είναι ελληνικό, οπότε προσπαθώ πάντα να το αξιοποιώ. Αυτό νομίζω ότι με στήριξε, το Greek. 
 
Απ’ ότι καταλαβαίνω έχεις πλέον σταθεροποιηθεί σε μια  νέα προοπτική, έτσι δεν είναι;
 
Έτσι ακριβώς. Σκέφτομαι πλέον πιο σοβαρά να ασχοληθώ περισσότερο, αφού βλέπω ότι υπάρχει μέλλον. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω κι ένα δεύτερο Etsy shop όταν βρω το χρόνο. Ακόμα τα κάνω όλα μόνη μου, οπότε δεν υπάρχει χρόνος, αλλά σκέφτομαι να βρω ένα συνεργάτη ώστε να μπορώ να ανοίξω κι ένα δεύτερο κατάστημα.
 
Οπότε σε συναισθηματικό επίπεδο αισθάνεσαι καλύτερα, έχεις καταφέρει πολλά πράγματα…
 
Βέβαια, άρχισα να πατάω στα πόδια μου, γιατί ένιωθα χαμένη, δεν ήξερα τι να κάνω. Αναρωτιόμουν αν έπρεπε να γυρίσω πίσω στη δουλειά, το σίγουρο μισθό, ή να συνεχίσω μόνη μου; Είναι μεγάλη η ικανοποίηση, επειδή μπορώ τώρα και ζω από αυτό που κάνω. Επίσης, συνεχίζω κάτι που είναι δικό μας, που βρισκόταν στην οικογένειά μας και που δεν ήθελα να φύγει απ’ τα χέρια μας.
 
Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι το σεμινάριο σε βοήθησε να πάρεις μπρος;
 
Με βοήθησε πάρα πολύ στο τεχνικό κομμάτι, να δω πώς θα το στήσω, και στο ψυχολογικό , να μπορέσω δηλαδή να το συνεχίσω. Γιατί δε σου κρύβω, όλοι γύρω μου μού έλεγαν «παράτα τα». Και η ευρύτερη οικογένειά μου, και οι γονείς μου, οι οποίοι με έβλεπαν να κουράζομαι, μου έλεγαν «παράτα τα, δεν αξίζει».
 
Έλα στα Γραφεία μας

Σφακτηριας 18,
241 33 Καλαμάτα

Επικοινώνησε με την Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ

Phone: +2721094000
Email: info@phaos.org

Ωρες Επισκεψης

Δευτέρα - Παρασκευή: 9 ΠΜ - 9 ΜΜ
Σάββατο: 9 ΠΜ - 3:30 ΜΜ
Κυριακή: Κλειστά :)