Νέα & Εκδηλώσεις

Με ξεχωριστές ομιλίες από ξεχωριστές γυναίκες γιορτάστηκε η ημέρα της γυναίκας σήμερα στον Πολυχώρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού «House by Phaos» που διοργάνωσε η “Φαος” Κοιν.Σ.Επ.

Η κ Ελένη Πετρουλέα αναφέρθηκε στο γυναικείο επιχειρείν βάση στατιστικών και νομοθετικών στοιχείων, η κ Αφροδίτη Λουκάκου εστίασε στο θέμα της σωστής διατροφής, η κ Χριστίνα Πάνταζοπουλου ανέλυσε τα οφέλη της άσκησης γενικά στη ζωή μας και η κ Νελλη Κουβελακη συσχέτισε την εσωτερική ομορφιά με την εσωτερική δύναμη των γυναικών, η οποία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να αποτελέσει πρότυπο για μια καλύτερη κοινωνία.

Όλες οι γυναίκες λοιπόν, με κάθε ιδιότητα ή ρόλο, της γυναίκας, της μητέρας, της δασκάλας, της φίλης, της κόρης, της γιαγιάς, της εγγονής, της επιχειρηματία, της γιατρού, γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα. Γιορτάζουν για όσα έχουν κατακτήσει άλλες γυναίκες πριν από αυτές. Γιορτάζουν την ισότητα, το σεβασμό, τη θέση τους μέσα στην κοινωνία και όλους τους παραπάνω δύσκολους ρόλους που καλούνται να φέρουν καθημερινά εις πέρας. Υπάρχουν όμως και άλλες, γυναίκες που αγωνίζονται για τα αυτονόητα, για αυτά που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, για ίση μεταχείριση, που αγωνίζονται κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης που μπορεί να ασκείται από το οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον, για ελευθερία, για ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα και στο μισθό.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, γυναίκες και άντρες έχουν ίσα δικαιώματα σε μόλις έξι χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Σουηδία – ποσοστό 100%). Από τις έξι χώρες, η Γαλλία είναι αυτή η οποία είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση την τελευταία δεκαετία, με την εφαρμογή νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, την παροχή ποινικών κυρώσεων για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και την εισαγωγή γονικής άδειας μετ' αποδοχών. Από την άλλη πλευρά, σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Συρία, Κατάρ, Ιράν) με σκόρ 35 βαθμούς στην κλίμακα, το κράτος αναγνωρίζει στις γυναίκες λιγότερα από τα μισά νομικά δικαιώματα που αναγνωρίζει στους άντρες, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σαουδική Αραβία, όπου η θέση της γυναίκας στην κοινωνία θεωρείται υποδεέστερη και τα όρια έχουν ξεπεραστεί, με συνολικό σκορ 25%. Τα κριτήρια τα οποία αναλύθηκαν ήταν: τα ταξίδια, η εύρεση εργασίας, ο μισθός, ο γάμος, η απόκτηση παιδιών, η λειτουργία επιχείρησης, η διαχείριση περιουσίας και η καταβολή σύνταξης.

Παρόλαυτα, ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν στους 74 βαθμούς, (4,5 βαθμούς αυξημένος, συγκριτικά με μία δεκαετία πριν), ποσοστό που δείχνει ότι στη μέση χώρα στις γυναίκες αναγνωρίζονται τα τρία τέταρτα των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στους άντρες. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή συμβαίνει αλλά όχι αρκετά γρήγορα (cnn.gr).

Στην εκδήλωση παρευρεθεί ο Δήμαρχος και υποψήφιος Περιφερειάρχης, κ Παναγιώτης Νίκας, καθώς και κάτοικοι όλων των ηλικιών της πόλης.

Φωτορεπορταζ: Φώτης Κουτρουμπής Παραγωγή: kalamatatv.gr

Έλα στα Γραφεία μας

Σφακτηριας 18,
241 33 Καλαμάτα

Επικοινώνησε με την Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ

Phone: +2721094000
Email: info@phaos.org

Ωρες Επισκεψης

Δευτέρα - Παρασκευή: 9 ΠΜ - 9 ΜΜ
Σάββατο: 9 ΠΜ - 3:30 ΜΜ
Κυριακή: Κλειστά :)