Νέα & Εκδηλώσεις

Έριξε αυλαία τη Δευτέρα 22/4, ύστερα από επτά συγκινητικές παραστάσεις «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» στον Πολυχώρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού “House by Phaos”. Το έργο που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα «Αυτοσχέδια Σκηνή» και τη σκηνοθέτιδα Μαρία Σκαφιδά, άφησε τις θετικότερες εντυπώσεις συνεπαίρνοντας το κοινό, με δύο άκρως επιτυχημένα sold out τριήμερα παραστάσεων, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Το έργο του Λόρκα περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Ανγκούστιας, Μαγδαλένα, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζει επίσης η Πόνθια που είναι η οικονόμος του σπιτιού. Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μέσα στο σπίτι. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά και η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, δεν εμφανίζεται ποτέ.

Καταπίεση, συντηρητική κοινωνία, απολυταρχισμός, φασισμός είναι οι λέξεις κλειδιά για το έργο που σκιαγραφούν το πρόσωπο της Μπερνάντα Άλμπα. Ο θάνατος του Πατέρα Αφέντη σηματοδοτεί την εγκαθίδρυση της εξουσίας της πάνω στις πέντε κόρες, ορίζοντας τον οκτάχρονο θρήνο. Οι θυγατέρες της αυταρχικής Μπερνάρντα έρχονται αντιμέτωπες με τα κοινωνικά ταμπού και την άκαμπτη παραδοσιακή ηθική που αγνοεί τις ανάγκες της νεότητας. Βυθισμένες στο πένθος θα υποχρεωθούν να ζήσουν έγκλειστες στην οικία τους και ν’ ακολουθήσουν κατά γράμμα τις αυστηρές ηθικές υποδείξεις της χήρας, η οποία ακυρώνει κάθε ελπίδα να γευτούν τον έρωτα, την ώρα που η φύση το υπαγορεύει επιτακτικά.

Πολύ σκληρή μα και πολύ ανθρώπινη, σαν βγαλμένη από το σήμερα η Μπερνάντα.

Η επιτυχία του έργου του Λόρκα αν και κλασσικού – γράφτηκε το 1936 – βασίζεται στο ότι μένει τραγικά επίκαιρο. Ο στόχος του συγγραφέα ήταν να καταδείξει το φασισμό που επικρατούσε στην Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή, τοποθετώντας τον μέσα στους τέσσερις τοίχους αυτού του σπιτιού. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο φασισμός και οι φασίστες είναι τέρατα τα οποία έχουν παράξενα χαρακτηριστικά, έχουν πόδια και ουρές. Είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, το’ χουμε διαπιστώσει, άλλωστε και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι κανονικοί που ζουν δίπλα μας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο Λόρκα, κάνοντας μια μητέρα το σύμβολο του φασισμού μέσα σε ένα σπίτι, μας δίνει μια αίσθηση κλειστοφοβική, μια αίσθηση εγκλεισμού. Μας ενσωματώνει στη ζωή αυτών των γυναικών που βρίσκονται έγκλειστες, δεν μπορούν να ανασάνουν, να μιλήσουν, να ικανοποιήσουν τις φυσικές τους ορμές, τα ένστικτά τους, μέσα από απλές καθημερινές καταστάσεις. Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται φασίστας. Τον δημιουργούν οι καταστάσεις, οι συνθήκες, η ζωή του και το περιβάλλον του. Αν κάνουμε ένα σκάψιμο, πίσω στο παρελθόν της Μπερνάρντα, σίγουρα θα δούμε μια κακοποιημένη συναισθηματικά γυναίκα. Αυτό βέβαια δεν μας δίνει καμιά δικαιολογία. ‘Ολοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Ακόμη και αν υπήρξαμε θύματα κάποτε, η επιλογή μας στο καλό ή το κακό είναι αυτή που μας ορίζει σαν ανθρώπους.

Εν κατακλείδι, η ομάδα και η σκηνοθέτιδα διανύοντας τον όγδοο χρόνο παρουσίας στην πόλη της Καλαμάτας και τα πολιτιστικά δρώμενα και μελετώντας το εμβληματικό αυτό θεατρικό έργο του Λόρκα, την τραγωδία αυτή σε ένα αγροτόσπιτο στην Ανδαλουσία της δεκαετίας του ’30, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» δεν είναι ένα έργο που απλώς μας αφορά αλλά στην ουσία του είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε και παλεύουμε.

Ευχαριστούμε την «Αυτοσχέδια Σκηνή» για την ευκαιρία που έδωσε στον Πολυχώρο “House by Phaos” να μεταμορφωθεί σε θεατρική σκηνή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Μαρία Σκαφιδά

Φωτογραφία : Γιάννης Κόσσυβας , Κυριακή Δημοπούλου

Graphic design : Ακριβή Καλογεροπούλου

Βίντεο : Χρόνης Χρονόπουλος

Ήχος – Φωτισμοί : Αλέξανδρος Μπεκ

Σκηνικά – Κοστούμια : Αυτοσχέδια Σκηνή

Επιμέλεια μαλλιών – μακιγιάζ : Βάσω Σκαφιδά

Μουσική επιμέλεια : Μαρία Σκαφιδά

Ραδιοφωνικό spot : Bandapart recording studio

Οργάνωση Παραγωγής

Υπεύθυνη επικοινωνίας : Σοφία Δαμήλου

Δημόσιες σχέσεις : Ελένη Γιαννούλη, Βάσω Σκαφιδά

Υπεύθυνες φροντιστηρίου : Αγγελική Γεωργοπούλου, Ευγενία Μπουλγούρη, Έλενα Παζάρκα

Διανομή

Μπερνάρντα – Ελένη Γιαννούλη

Μαρία Χοσέφα – Γεωργία Κυριακοπούλου

Ανγκούστιας – Ευγενία Μπουλγούρη

Μαγδαλένα – Αγγελική Γεωργοπούλου

Αμέλια – Μαρτασώ Τσότρα

Μαρτύριο – Ελένη Αργυροπούλου

Αδέλα – Σοφία Δαμήλου

Πόνθια – Βάσω Σκαφιδά

Δούλα – Έλενα Παζάρκα

Πρώτη γυναίκα – Ιωάννα Γρηγοροπούλου

Δεύτερη γυναίκα – Ελένη Κατελάνου

Κορίτσι – Μυρτώ Διόλατζη

 

Φωτογραφία άρθρου: Μαριλένα Γυφτέα

Έλα στα Γραφεία μας

Σφακτηριας 18,
241 33 Καλαμάτα

Επικοινώνησε με την Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ

Phone: +2721094000
Email: info@phaos.org

Ωρες Επισκεψης

Δευτέρα - Παρασκευή: 9 ΠΜ - 9 ΜΜ
Σάββατο: 9 ΠΜ - 3:30 ΜΜ
Κυριακή: Κλειστά :)