Νέα & Εκδηλώσεις

Το Βιβλιοπωλείο του Λ. Μακρή, στον Πολυχώρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού “House by Phaos” παρουσιάζει τη Σειρά Ίψεν των εκδόσεων Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου, την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 8 μ.μ., Σφακτηρίας 18, Καλαμάτα. Ο μεταφραστής-ηθοποιός θα μιλήσει για τον Ερρίκο Ίψεν και θα διαβαστούν επιλεγμένες σκηνές των έξι έως τώρα βιβλίων, «Η αγριόπαπια», «Κατιλίνας», «Ο τάφος του πολεμιστή», «Η νύχτα τ’ Αγιαννιού», «Νόρμα ή ενός πολιτικού η αγάπη», «Η Λαίδη Ίνγκερ του Έστρωτ», απ’ τους ηθοποιούς: Ιωάννα Γεωργακοπούλου και Λεωνίδα Βέλλη.

Ο Ερρίκος Ίψεν υπήρξε σπουδαίος Νορβηγός δραματουργός και θεμελιωτής του ρεαλισμού στο θέατρο. Γεννήθηκε στο Σκιέν, της Νορβηγίας και ήταν γιος ενός πλούσιου εμπόρου, που όμως γνώρισε τον κοινωνικό οστρακισμό. Στα έργα του, στηλιτεύει την υποκρισία της αστικής κοινωνίας, καυτηριάζει την απληστία και τον εγωκεντρισμό των ανώτερων τάξεων, σχολιάζει κριτικά τη θέση της γυναίκας, φωτίζοντας την καταπίεση που υφίσταται, εμφανίζοντας την ως άτομο ικανό να λάβει αποφάσεις για τον εαυτό του πέρα από τα καθορισμένα κοινωνικά πρότυπα. Επισημαίνει τους κινδύνους της δημαγωγικής χειραγώγησης της πλειοψηφίας και το ναρκισσισμό της εξουσίας. Η λύση που προτείνει ωστόσο, κινείται σε ιδεαλιστικά πλαίσια, προτείνοντας μια επανάσταση της ψυχής. Μέχρι σήμερα, τα έργα του παραμένουν ανάμεσα στα δημοφιλέστερα του διεθνούς ρεπερτορίου, ενώ η εκατονταετηρίδα από το θανατό του, το 2006 ανακηρύχθηκε από τις νορβηγικές αρχές σε “Έτος Ίψεν”.

Βιογραφικά συντελεστών

Ο Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι διπλωματούχος Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, δραματικής σχολής ΕΜΠΡΟΣ-Θεατροεργαστήριο (κρατικά αναγνωρισμένο διπλ.)· φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΠΑΠΕΛ (Καλαμάτα)· μαθήματα αγωγής λόγου κι αρχαίας τραγωδίας απ’ το Γιάννη Ζημιανίτη. Δικά του θεατρικά έργα: Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Αυτός που γύρευα, είμαι!.., Είδωλα, Το άρωμα του Έρωτα, Αμφιτρύων, Μακιαβέλλι, Προς εαυτούς, Ανδροδικία, Οι δολοφόνοι. Θεατρικές μεταφράσεις: Ερρίκου Ίψεν Κατιλίνας, Ο τάφος του πολεμιστή, Νόρμα ή ενός πολιτικού η αγάπη, Η νύχτα τ’ Αγιαννιού, Η Λαίδη Ίνγκερ του Έστρωτ, Πέερ Γκυντ, Ένας εχθρός του λαού, Η αγριόπαπια, Ο αρχιμάστορας Σόλνες, Ο μικρός Έγιολφ, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο βίος του Γαλιλέι. Δοκίμιο: Φάος ἠελίοιο - Ήλιου φως – Για το τοπίο της Ιλιάδος. Άλλες μεταφράσεις: απ’ το λυρικό έργο του Ερ. Ίψεν, Άλφρεντ Τέννυσον Ενώχ Άρντεν, T. W. Rhys Davids Πρώιμος Βουδδισμός. Επιμέλεια της Γραμματικής Τέχνης του Διονυσίου Θρακός και της Γραμματικής του Μιχαήλ Ψελλού. Σκηνοθεσίες: Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Αυτός που γύρευα, είμαι!.., Ερείπια: Μνήμες της πέτρας, Ενώχ Άρντεν, Προς εαυτούς, Μακιαβέλλι. Υποκριτική: Μακιαβέλλι, Ενώχ Άρντεν, Ιστορίες του κ. Κόυνερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Ίων του Πλάτωνος (σκηνοθεσία: Νάνα Παπαδάκη), Ερείπια: Μνήμες της πέτρας, Τέσσερεις εικόνες της αγάπης του Λ. Μπέρφους (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες του Ρ. Β. Φάσμπιντερ (σκηνοθεσία: Marlene Kaminsky), Συνένοχοι του Γ. Β. φον Γκαίτε (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Το διαολοθήλυκο του Κ. Σένχερρ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Το άρωμα του Έρωτα (σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πολιτάκης), Αμφιτρύων του Χ. φον Κλάιστ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Αυτός που γύρευα,.. είμαι!, Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι (σκηνοθεσία: Γιάννης Ζημιανίτης). Προσωπικό ιστολόγιο: Διέλευση (http://dieleusi.map-in-box.gr)

Ο Λεωνίδας Βέλλης γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Μεγάλωσε και δραστηριοποιειται στην Καλαμάτα. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μιλάει 3 ξενες γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά και Κινέζικα. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν το 2015, λαμβάνοντας μέρος στην παράσταση Άνθρωπος 1 του σκηνοθέτη Γιώργου Λουρίδα, η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Αθήνα). Έκτοτε, η ενασχόληση του με το θέατρο και τις τέχνες συνεχίζεται αδιάκοπα. Ως μέλος του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου αγάπησε το Θέατρο και την επίπονη αναζήτηση της αλήθειας του κάθε χαρακτήρα επί σκηνής. Τα τελευταία 4 χρόνια λαμβάνει μέρος ως ηθοποιός, καθώς και συνθέτει πρωτότυπη μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Έχει συμμετάσχει σε 8 παραγωγές του Μ.Ε.Θ., όπου και έχει κληθεί να ενσαρκώσει χαρακτήρες τόσο από το λαϊκό θέατρο (Ρεμπέτικο, Κόμισσα της φάμπρικας, Λωξανδρα, Ωραία μου κυρία) όσο κι από το παγκόσμιο ρεπερτόριο (Ο επιστάτης, Γυαλινος κόσμος, Λεόντιος και Λένα, Αντιγόνη).

Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά· από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το κλασσικό τραγούδι, το θέατρο και το μπαλέτο. Τα πρώτα της βήματα στο θέατρο έγιναν μες από τον θίασο Πλειάδες (Αθήνα). Από το 2012 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Καλαμάτα, όπου υπήρξε μέλος του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ενώ την τελευταία διετία συνεργάζεται με την εταιρία καλλιτεχνικών παραγωγών Bold Productions. Επί επτά χρόνια είναι μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Μεσσήνης απ’ όπού και κατάγεται· διετέλεσε πρόεδρος κατά τα έτη 2014-2018, οπότε κ’ εκπόνησε πολιτιστικό έργο.

Είσοδος Ελεύθερη

www.theodosispapadimitropoulos.gr 

www.ibsen.gr 

www.phaos.org   

Έλα στα Γραφεία μας

Σφακτηριας 18,
241 33 Καλαμάτα

Επικοινώνησε με την Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ

Phone: +2721094000
Email: info@phaos.org

Ωρες Επισκεψης

Δευτέρα - Παρασκευή: 9 ΠΜ - 9 ΜΜ
Σάββατο: 9 ΠΜ - 3:30 ΜΜ
Κυριακή: Κλειστά :)