Νέα & Εκδηλώσεις

«Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τον κρύο καφέ, πίνουμε και τρεις την ημέρα, κυρίως το καλοκαίρι μαζί με εκατομμύρια τουρίστες -33.000.000- πίνουμε όλοι μαζί κρύο καφεδάκι. Όμως σε κάθε καφέ υπάρχει ένα πλαστικό καλαμάκι. Ένα δισεκατομμύριο πλαστικά καλαμάκια καταλήγουν στα σκουπίδια. Μια κοινωνική επιχείρηση, η Omnes, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, στο Κιλκίς, προσπαθεί με κοινωνική καινοτομία να στηρίξει την τοπική αγροτική οικονομία. Δημιουργεί ένα καλαμάκι φτιαγμένο από το φυσικό στέλεχος σιταριού, το "staramaki" και δεν σταματάει εδώ... Κάθε καφές για να γίνει αφήνει ένα υπόλειμμα -30 γραμμάρια. Μισό εκατομμύριο τόνοι υπολείμματος καφέ καταλήγουν στα σκουπίδια. Αντί λοιπόν να πουλήσει απλά το "staramaki", το ανταλλάσσει με υπολείμματα καφέ, τροφοδοτώντας ένα νέο εγχείρημα που μετατρέπει τα υπολείμματα καφέ σε πέλετ και μπριγκέτες, το "kaφsimo". Έχει και συνέχεια... Τα κέρδη από τις πωλήσεις υποστηρίζουν ένα νέο μοντέλο κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Τα παραπάνω είναι το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο του συλλόγου Omnes για τις δύο δραστηριότητές τους, την αντικατάσταση του πλαστικού καλαμακιού μίας χρήσης με το φυσικό στέλεχος σιταριού και τη μετατροπή υπολειμμάτων καφέ που θα συλλέγουν σε καύσιμη ύλη, όπως ήδη γίνεται και σε χώρες άλλες του εξωτερικού. Το βίντεο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 Τι είναι λοιπόν το «staramaki»;

Η απαγόρευση στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης από την Ε.Ε. και δεδομένου ότι στην περιοχή του Κιλκίς καλλιεργούνται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα μονοκαλλιέργειες σιτηρών, καθώς και η προσπάθεια για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους ήταν το έναυσμα για να οδηγήσει την εθελοντική ομάδα Omnes στην επεξεργασία του σιταριού και τη δημιουργία ενός νέου είδους καλαμακιού, το staramaki. Η ονομασία προήλθε όπως είναι φυσικό από την σύνθεση των λέξεων σιτάρι + καλαμάκι. Το σταραμάκι δεν είναι μια νέα καινοτομία καθώς το προϊόν χρησιμοποιούνταν χιλιάδες χρόνια πριν από τους Μεσοποτάμιους για να πίνουν το ποτό της εποχής τους -κάτι αντίστοιχο της σημερινής μπίρας- και να αποφεύγουν το κατακάθι, αλλά αποτελεί μια δράση ανάπτυξης της αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής, παροχής εργασιακών κινήτρων, δημιουργίας συνεργασιών με τοπικούς καλλιεργητές και συνεταιρισμούς, δημιουργίας ανώτερης διατροφικής αξίας βιολογικών καλλιεργειών και σιτηρών και γενικότερη τόνωση της τοπικής οικονομίας του Κιλκίς. Επίσης, το Κιλκίς φημίζεται για τις μονοκαλλιέργειες σιτηρών και το «staramaki» είναι το προϊόν που γεννήθηκε από την αξιοποίηση του στελέχους του σιταριού που θα πετιόταν. Το σημαντικό είναι να καταλάβουν οι ντόπιοι και η τοπική κοινωνία ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις πέρα από το σταραμάκι από την επεξεργασία του σιταριού. Λύσεις που δίνουν υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν όπως έγινε και με το αυτό. "Εάν οι μονοκαλλιέργειες σιταριού συνεχιστούν δυστυχώς δεν θα υπάρχει κανέναν μέλλον για τον τόπο", λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, κύριος Καμπέρη.

Από τη άλλη πλευρά, πολλοί επαγγελματίες και ιδιώτες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε σύντομο χρονικό διάστημα, για το «staramaki», μιας και ο τρόπος διάθεσης του δεν θα μπορούσε να μη μας εκπλήσσει. Το σταραμάκι δεν πωλείται, αλλά ανταλλάσσεται από τους επαγγελματίες με υπολείμματα καφέ. Κι εδώ έρχεται το δεύτερο εγχείρημα του συλλόγου Omnes. Το «kaφsimo». Από τις λέξεις καφές + καύσιμο. Τα υπολειμματα καφέ που συγκεντρώνονται μέσω συνεργειών που προσπαθεί να δημιουργήσει ο σύλλογος σε κάθε πόλη μέσω του προγράμματος «Συλλέγουμε κά(φ)ε μέρα» επεξεργάζονται και παράγουν, πέλετ και μπριγκέτα. Και μαντέψτε! Τα κέρδη από τις πωλήσεις του καυσίμου διατίθενται για την υποστήριξη ενός μοντέλου κοινωνικής κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό και για τους ανθρώπους που θέλουν να μετοικήσουν στην επαρχία και χρειάζονται μια πρώτη ώθηση για να ξεκινήσουν τη ζωή τους κοντά σε ένα ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

Καινοτόμες ιδέες, υλοποιήσιμες, εφικτές, εστιασμένες στην αειφόρο δραστηριότητα, που πλέον είναι το μεγάλο στοίχημα των κοινωνιών των ανθρώπων τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το ότι δραστηριοποιούνται στο Κιλκίς είναι πολύ ελπιδοφόρο, γιατί γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι ο αγροτικός κόσμος να ακούσει, να αποδεχτεί και να υιοθετήσει νέες μορφές αγροτικής δραστηριότητας. Είναι η κλασική αναμέτρηση του παλιού με το καινούργιο σε ό,τι και να αφορά αυτή που σαν πρώτο ανακλαστικό έχει σχεδόν πάντα, αν όχι πάντα, τη σύγκρουση. Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια θετική και καινοτόμα πρωτοβουλία, που εντάσσεται στο πνεύμα και τους στόχους της κυκλικής οικονομίας, με συνέπεια απέναντι στο περιβάλλον. Διπλά ελπιδοφόρο, γιατί δεν ακυρώνει τη μέχρι τώρα αγροτική δραστηριότητα της περιοχής αλλά την ενσωματώνει και κάνει πλήρη χρήση της καλλιέργειας σιτηρών, αφήνοντας πίσω μηδενικά υπολείμματα.

Έλα στα Γραφεία μας

Σφακτηριας 18,
241 33 Καλαμάτα

Επικοινώνησε με την Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ

Phone: +2721094000
Email: phaosorg@gmail.com

Ωρες Επισκεψης

Δευτέρα - Παρασκευή: 9 ΠΜ - 9 ΜΜ
Σάββατο: 9 ΠΜ - 3:30 ΜΜ
Κυριακή: Κλειστά :)