Νέα & Εκδηλώσεις

«Δεν προλαβαίνω», «Πήζω», «Πνίγομαι»… Ποια είναι η δική σας αγαπημένη φράση; Αν νιώθετε έτσι, σίγουρα βιώνετε άγχος και πίεση! Φανταστείτε λοιπόν ότι ξαφνικά εμφανίζεται ο Μάγος του Χρόνου μπροστά σας και είναι έτοιμος να σας δώσει όσο χρόνο χρειάζεστε με έναν όρο: Μέσα σε 1 λεπτό να του απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις: α) Πόσο χρόνο παραπάνω χρειάζεσαι (π.χ. 2 ώρες την ημέρα) και β) Πώς θα τον χρησιμοποιήσεις; Είστε έτοιμοι να απαντήσετε ή θέλετε να το σκεφτείτε; Η πιο συχνή δικαιολογία που οι άνθρωποι λένε στον εαυτό τους είναι «δεν έχω χρόνο». Στην πραγματικότητα αυτό που εννοούν είναι: «αυτό που λέω ότι θέλω να κάνω δεν είναι στις προτεραιότητές μου». Η ημέρα μπορεί να έχει πάντα 24 ώρες, αλλά ο τρόπος που διαχειρίζεστε την ενέργειά σας μέσα σε αυτήν, μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ο χρόνος στον οποίο αναφερόμαστε είναι σχετικός. Αν περνάμε καλά, φεύγει σαν αστραπή. Αν βαριόμαστε ή περιμένουμε κάτι με αγωνία ή είμαστε κουρασμένοι, δεν περνάει με τίποτε. Στην   πραγματικότητα η αίσθηση του χρόνου είναι άρρηκτα δεμένη με την ψυχολογική μας κατάσταση και την ενέργειά μας. Αυτό είναι Κάτι που το καταλαβαίνουν καλά οι μεγάλες εταιρείες. Γι αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μια στροφή και πολύ συχνά προτιμούν (ή καλό θα ήταν) να προσφέρουν στα στελέχη και τους υπαλλήλους τους σεμινάρια κι εκπαιδεύσεις «Διαχείρισης Ενέργειας» αντί για «Διαχείρισης Χρόνου» Time Management).

Τα καλά νέα είναι ότι, αφού όλα είναι σχετικά, είναι στο χέρι μας να «δημιουργήσουμε παραπάνω χρόνο απλώς προσέχοντας και καλλιεργώντας την ενέργειά μας. Κάθε τι που σας γεμίζει ενέργεια σας χαρίζει επιπλέον χρόνο και το αντίθετο!

Η αίσθηση ότι «υπάρχει χρόνος» είναι εξαιρετικά ευχάριστη και μπορείτε να την δημιουργήσετε σαν συνθήκη για τον εαυτό σας με 11 απλούς τρόπους:

 1. Αφιερώστε τα πρώτα 5 λεπτά της ημέρας σας για να γράψετε το στόχο της ημέρας. Τι θα είστε ικανοποιημένοι/ες να έχετε ολοκληρώσει, πετύχει, καταφέρει σήμερα. Αυτό σας δίνει μια αίσθηση κατεύθυνσης και δεν σας αφήνει να παρασυρθείτε από τη ρουτίνα.
 2. Ξεκινήστε την ημέρα σας έντονα! 30 λεπτά φτάνουν για όλη την πρωινή σας ρουτίνα! ΜΗΝ είστε «πριμαντόνες»! Όταν ξεκινάς την ημέρα σου δυνατά, δίνεις στον εαυτό σου ένα ρυθμό για όλη την ημέρα.
 3. Αναζητήστε το αποτέλεσμα. Πριν από κάθε συνάντηση ή τηλεφώνημα σημειώστε ποιο είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα και πείτε το από την αρχή (ευγενικά!). Για παράδειγμα: «Καλημέρα, σε παίρνω να συζητήσουμε το Χ θέμα. Έχεις λίγο χρόνο;» ή αν πρόκειται για κοινωνικό τηλεφώνημα: «Σε πήρα να δω τι κάνεις και να κουτσομπολέψουμε, μπορείς».
 4. Δώστε έμφαση στα θέλω σας. Όχι στα πρέπει. Όταν βάζουμε ενέργεια στα θέλω μας, ο χρόνος μας είναι πιο αποδοτικός, περνάει πιο γρήγορα και πιο ευχάριστα.
 5. Κάντε αυτό που βαριέστε αμέσως. Ο Νόμος του Parkinson λέει ότι “Αυτό που έχουμε να κάνουμε επεκτείνετε μέχρι να γεμίσει το χρόνο που του έχουμε αφιερώσει». Πρόκειται για το παράδοξο της μιας δουλειάς: όταν έχεις να κάνεις μια δουλειά όλη την ημέρα, σέρνεσαι και νιώθεις ότι δεν προλαβαίνεις. Αν έχεις να κάνεις πέντε, κινητοποιείσαι και τα προφταίνεις όλα.
 6. Κάντε το διαλογισμού των τριών λεπτών (ή 2’ ή 1’) . Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, σε οποιοδήποτε μέρος, κλείστε (η χαμηλώστε) τα μάτια σας, καθίστε με την πλάτη όρθια χωρίς να ακουμπάτε πίσω και τα χέρια χαλαρά ακουμπισμένα πάνω η δίπλα στους μηρούς σας. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και παρατηρήστε την –μόνο αυτή και τίποτε άλλο – για ένα ή δύο ή τρία ολόκληρα λεπτά, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Η αίσθηση της γαλήνης που θα σας προσφέρει αυτή η άσκηση συμπληρώνεται και από την αίσθηση αύξησης της ενέργειας και άρα ύπαρξης περισσότερου χρόνου
 7. «Μην ενοχλείτε» Αγοράστε ή φτιάξτε μια πινακίδα «μην ενοχλείτε» και χρησιμοποιείστε την στο γραφείο ή ακόμα και στο σπίτι (!) όταν θέλετε να συγκεντρωθείτε και να κάνετε κάτι σημαντικό
 8. Μάθετε να αγνοείτε. Μόνο και μόνο επειδή το τηλέφωνο χτυπάει ή επειδή ήρθαν τέσσερα mail, δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει να απαντήσετε! Δεν σημαίνει επίσης ότι πρέπει να τα διαβάσετε ή να δείτε ποιος είναι Αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο τηλεφώνημα που περιμένετε ή που δεν θέλετε ποτέ να χάνετε (π.χ. από το παιδί σας ή από τον έρωτα της ζωής σας), μπορείτε να βάλετε διαφορετικό ήχο στο κινητό σας για να το αναγνωρίζετε. Όλα τα υπόλοιπα και όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν λίγο.
 9. Σημαντικό Vs Επείγον. Για κάποιο λόγο τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στα επείγοντα, με την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα ελευθερώσουμε χρόνο για τα σημαντικά. Το αποτέλεσμα; Μέχρι να ολοκληρώσουμε όλα τις μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες της ημέρας δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε ενέργεια, ούτε διαύγεια αρκετή για να ασχοληθούμε με ό,τι είναι σημαντικό!
 10. Προγραμματίστε χρόνο για ξεκούραση. Βάλτε στο πρόγραμμα σας χρόνο για τον εαυτό σας. Όταν λέω για τον εαυτό σας δεν εννοώ για να Κάνετε δικές σας δουλειές που δεν προλάβατε γιατί Κάνατε τις δουλειές των άλλων. Εννοώ χρόνο για να σκεφτείτε, να χαλαρώσετε, να διαβάσετε Κάτι που σας αρέσει, να Κάνετε μια βόλτα στην εξοχή. Η ενέργειά μας ανεβαίνει όταν το μυαλό αδειάζει και το σώμα ξεκουράζεται. Μην αμελείτε τον εαυτό σας. Αυτός είναι ο δικός σας Μάγος του Χρόνου!
 11. Ζητήστε βοήθεια. Η μεγαλύτερη παρανόηση σχετικά με το να ζητάμε βοήθεια είναι ότι αυτό σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι. Για να σας είμαι ειλικρινής μου είναι αδιάφορο τι σημαίνει, αν και διαφωνώ. Πιστεύω ότι θέλει υψηλή αυτοεκτίμηση και δύναμη για να ζητήσει κάποιος βοήθεια. Άσχετα με αυτό, η ουσία παραμένει αλλού: αν ζητώντας βοήθεια μπορείτε να εξασφαλίσετε χρόνο κι ενέργεια, τότε κάντε το! Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει !

Πίσω στο Μάγο του Χρόνου λοιπόν που περιμένει την απάντησή σας χτυπώντας νευρικά το ραβδάκι του στο χέρι του. Η γνώμη μου είναι μην πάρετε τον επιπλέον χρόνο. Αν είστε στρεσαρισμένοι τώρα, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα είστε επιπλέον στρεσαρισμένοι για Κάθε επιπλέον ώρα που θα σας χαρίσει; Πείτε του λοιπόν ένα “όχι ευχαριστώ” και επικεντρωθείτε στο πώς θα διαφυλάξετε την ενέργειά σας και θα είστε πιο χαρούμενοι

https://lifeclinicgroup.com/

Έλα στα Γραφεία μας

Σφακτηριας 18,
241 33 Καλαμάτα

Επικοινώνησε με την Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ

Phone: +2721094000
Email: info@phaos.org

Ωρες Επισκεψης

Δευτέρα - Παρασκευή: 9 ΠΜ - 9 ΜΜ
Σάββατο: 9 ΠΜ - 3:30 ΜΜ
Κυριακή: Κλειστά :)