Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Phaos

1615215878426-_1_

Απολογισμός Εκδήλωσης: Digital Nomads: Προορισμός Μεσσηνία

Tην Τετάρτη 12/05/21 παρουσιάστηκε με σημαντική συμμετοχή κοινού η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και η «Φάος» ΚοινΣΕπ,  σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων, σχετικά με την τάση των  ψηφιακών νομάδων και  το πως μπορεί η Μεσσηνία να αποτελέσει πόλο έλξης αυτών των ταξιδιωτών.

nomads1-1

Tην εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πλεμμένος, και τοποθετήθηκαν οι: 

  • Μιλτιάδης Βαρβιτσίωτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών 
  • Άννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου 
  • Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας 
  • Γιώργος Αθανασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης 
  • Βαγγέλης Ξυγκώρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
  • Ραφαήλ Κουδούνης Πρόεδρος  Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων  
  • Μάνος Τεχνίτης επικεφαλής έρευνας Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων  

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε το γεγονός ότι η τάση των ψηφιακών νομάδων στη χώρα, ξεκίνησε από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται, καθώς και στη μετακίνηση του πληθυσμού και των τουριστών. 

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το προφίλ των ανθρώπων που επισκέπτονται την Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο εκλεκτό με τους νέους άξονες τουρισμού, όπως ο Υγειονομικός τουρισμός και η προσέλκυση digital nomads με σκοπό την παραμονή τους στην Ελλάδα για περισσότερο από 6 μηνες, οι διευκολύνσεις για digital nomads και οι νεες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νέα ψηφιακή βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες. Η νέα ψηφιακή βίζα που διαμορφώνεται θα έχει ισχύ για 1+1 χρόνο και θα διευκολύνει τους νομάδες κατά την διαμονή τους στην Ελλάδα. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς ανθρώπους που εργάζονται από την χώρα. 

Αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία και πως αυτή βοήθησε στην ενίσχυση της τάσης της εξ αποστάσεως εργασίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αυτό που προέχει είναι να δοθεί ένας ορισμός για τον ψηφιακό νομά και να  θα διασφαλιστεί η είσοδος νόμιμων οικονομικών  μεταναστών στη χώρα.

Μίλησε με θερμά λόγια για την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία και τόνισε πως  κατέχει πληθώρα θετικών στοιχείων προσέλκυσης των digital nomads. Μερικά από αυτά είναι το κλίμα, οι δρόμοι, οι υποδομές κτλ. Το 5G το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι οι επενδύσεις αυτές θα φέρουν αποτελέσματα και στην τοπική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων κ. Ραφαήλ Κουδούνης τόνισε στη συνέχεια ότι κύρια προτεραιότητα του Παρατηρητηρίου, είναι οι ψηφιακοί νομάδες να ζήσουν και να καταναλώσουν στην χώρα και όχι να βρουν εργασία εδώ. Δεν ξέχασε βέβαια να επισημάνει το θέμα του προβληματικού ίντερνετ στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στον στόχο του Παρατηρητηρίου, που είναι η διασύνδεση των νομάδων με τους προορισμούς στην χώρα, με σκοπό η Ελλάδα να γίνει leader στον τομέα των ψηφιακών νομάδων. Η συνεργασία με coworking spaces σε Ελλάδα και Κύπρο και η καταγραφή των αναγκών των ψηφιακών νομάδων είναι το κλειδί στην ανάπτυξη αυτού του φαινομένου. Στην τάση των digital nomads στην χώρα μας συμμετέχουν ήδη ο Βόλος, η Νάξος, η Ρόδος και η Καλαμάτα. Είναι γνωστό ότι η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων είναι ευκολότερη σε πόλεις στην ηπειρωτική χώρα, λόγω της εύκολης προσβασιμότητας και του χαμηλού κόστους ζωής.

Ο Επικεφαλής Έρευνας Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων Μάνος Τεχνίτης παρουσίασε τη μελέτη που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τον φορέα και αναφέρθηκε στη Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) την οποία απαρτίζουν θεσμικά στελέχη, ψηφιακοί νομάδες, επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό τον εντοπισμό των επιθυμιών των ψηφιακών νομάδων και την καλύτερη διασύνδεσή τους στην χώρα. Είναι βασικό να προλάβει η χώρα μας αυτό το trend, ανέφερε. Σύμφωνα με έρευνα του MIT επιβεβαίωσε ότι αν υπάρξουν 100.000 ψηφιακοί νομάδες με διαμονή 6 μήνες τότε τα έσοδα στην χώρα μας θα ανέλθουν στα 1,6 δις.

Οι ψηφιακοί νομάδες χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνίες για την εργασία τους και ζουν με “νομαδικό τρόπο” μέσω της χρήσης της τεχνολογίας (ασύρματο ίντερνετ). Μετακινούνται από τόπο σε τόπο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Το Workation συνδυάζει διακοπές με δουλειά και οι ψηφιακοί νομάδες μετακινούνται αποκλειστικά για εργασία με βασικό κίνητρο το πόσο θελκτικός είναι ο προορισμός γι αυτούς. Ένας προορισμό για να αποτελέσει σημείο έλξης, είναι να αξιολογήσει το που τοποθετείται βάσει των αναγκών των digital nomads (swot analysis) ώστε να μπορέσει να προσελκύσει τους νομάδες. Άρα απαιτείται ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να προσαρμοστεί ο προορισμούς στις ανάγκες τους (υποδομές, τοπική κοινότητα, προβολή προορισμού).

Υπάρχουν 7 +1 παράγοντες που οι digital nomads επιλέγουν έναν προορισμό:

Tο κόστος ζωής
Να υπάρχει κοινότητα επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι μοναχικοί και έχουν ανάγκη από συντροφικότητα
Να υπάρχουν ενναλακτικοί χώροι εργασίας
Γρήγορες ταχύτητες ιντερνέτ
Εύκολη πρόσβαση από και προς τις περιοχές που θα επιλέξουν
Καλό κλίμα, οξυγόνο, καθαρό περιβάλλον
Παράλληλες δραστηριότητες κυρίως ευεξίας και
Να νιώθουν ασφαλείς
Η επιλογή του να γίνει κάποιος ψηφιακός νομάς, αφορά στις τις νέες εμπειρίες που αποκτά, το worklife balance και την αποστροφή στο δυτικό μοντέλο ζωής. Οι digital nomads δουλεύουν για να ζουν και δεν ζουν για να δουλεύουν!

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αννα Καλογεροπούλου στην τοποθέτησή της επιβεβαίωσε πως οι ψηφιακοί νομάδες είναι μία παγκόσμια τάση.

Πιο συγκεκριμένα, η Πελοπόννησος μπορεί να προσφέρει ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον αρκεί να βελτιωθούν οι υποδομές για το ίντερνετ. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα για long term stays στην Πελοπόννησο, γεγονός που βοηθάει στο κίνημα των ψηφιακών νομάδων. Η βίζα και η φοροαπαλλαγή βοηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση, όπως και το marketing της χώρας και η καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ποιότητα που προσφέρουν οι προορισμοί μας. Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει πως η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος, μπορούν να προσελκύσουν πλήθος ψηφιακών νομάδων, δεδομένης και της ανάγκης ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καινοτομίας. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 80% των τουριστών της Πελοποννήσου είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε πως ως δημοτική αρχή μέσω της ανάπτυξης επενδύει στις υποδομές για την ψηφιακή εξέλιξη της Καλαμάτας. Επιπλέον, εστιάζει στη δημιουργία συνθηκών ώστε να προσελκύσουμε digital nomads στην πόλη. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων και βοήθησε το κομμάτι των ψηφιακών νομάδων. Η Καλαμάτα των ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών, διαθέτει την βασική υποδομή, που την καθιστά τόπο φιλόξενο, προορισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που η φυσική τους παρουσία σε κάποιο χώρο εργασίας δεν είναι αναγκαία, καθώς εργάζονται αποκλειστικά σε διαδικτυακό περιβάλλον. «Ως Δήμος είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δίνονται, όπως τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης για την εγκατάσταση των ψηφιακών νομάδων, σε συνδυασμό φυσικά με την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, της ιστορίας, του κλίματος, του φυσικού περιβάλλοντος, των υποδομών που διαθέτουμε και φυσικά του ανθρώπινου δυναμικού μας.»

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η Μεσσηνία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες. Ο δήμος Μεσσήνης, βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο ώστε να φτιαχτεί ένα οργανωμένο πλάνο δράσεων με στόχο την προσέλκυση αυτών των ανθρώπων. Έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής των νομάδων και των κατοίκων (καθαριότητα, περιβάλλον). Ο δήμος Μεσσήνης είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί ώστε να καθοριστεί ένα οργανωμένο πλάνο για την προσέλκυση αυτών των ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τους θεσμούς. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον προσέλκυσης των νομάδων. Η Πελοπόννησος έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως το φυσικό κάλλος, υποδομές εύκολης πρόσβασης και κλιματολογικές συνθήκες . Έπειτα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί προσπάθεια νομοθέτησης και διευκόλυνσης των ψηφιακών νομάδων, όπως είναι η visa στην οποία αναφέρθηκε και ο κος Βαρβιτσιώτης. Υπάρχει ανάγκη άμεσων αποφάσεων, καθώς ήδη 20 χώρες έχουν ξεκινήσει την προσέλκυση νομάδων. Αναγκαία καλείται η συνεργασία φορέων προκειμένου να βγει το βέλτιστο σχέδιο, αφού υπάρχει το κοινό. Επιτακτική, επίσης, είναι και η ανάγκη βελτίωσης της σύνδεσης της Μεσσηνίας με την υπόλοιπη χώρα. Τέλος επισήμανε πως επόμενη μέρα έχει έρθει και πρέπει όλοι να είναι σε εγρήγορση!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση στο κανάλι μας στο youtube House by Phaos.

This site is registered on wpml.org as a development site.