Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Phaos

1615215878426-_1_

Αγρόκτημα Φοίφα: ξεκινούν και πάλι τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Σχολείο της Φύσης!

 

Μια νέα εκπαιδευτική χρονιά ξεκινά και μαζί της ανοίγει ένας νέος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Αγρόκτημα Φοίφα με τίτλο 
“Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας”!

Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας – Μια εναλλακτική προσέγγιση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

Με χαρά ανακοινώνουμε πως το Αγρόκτημα Φοίφα ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, εγκαινιάζοντας έναν νεό κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο ευρύτερο πλαίσιο του  Σχολείου στη Φύση!

Το Αγρόκτημα θα είναι επισκέψιμο από τον Σεπτέμβριο και εξής, για όλη τη σχολική χρονιά, Τρίτη με Παρασκευή από τις 9.30 π.μ. – 13.00 μ.μ., τόσο για σχολεία όσο και για ομάδες και φορείς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων με τίτλο “Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας“.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα εκτείνονται σε έξι θεματικούς πυλώνες, πάνω στην βιωματική, ολιστική, οικοκεντρική εκπαίδευση, με πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις έννοιες του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής και ευρύτερα αναγεννητικής καλλιέργειας, της αυτάρκειας και της αυτοδιαχείρισης, της αυτοδιάθεσης και της επανάχρησης. Οι μαθητές εξοικειώνονται, θεωρητικά και πρακτικά, με τις παραπάνω έννοιες, αξιοποιώντας ως εργαλεία μάθησης το παιχνίδι και την παρατηρητικότητα, τη βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και την ανάπτυξη συνεργασίας και ομαδικότητας:

 • Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου
  Αρχές , εργαλεία και τεχνικές δημιουργίας Αειφορικής Καλλιέργειας
  Αναγεννητικές μορφές καλλιέργειας, Ο Κήπος ως ένα αυτάρκες οικοσύστημα 
 • Ο κύκλος του φυτού και του σπόρου – Ο κύκλος της ζωής
  Η αέναη διαδρομή των φυτών από τον σπόρο στην παραγωγή και πάλι πίσω στη γη
  Δημιουργία και μεθοδολογία δημιουργίας Τράπεζας Παραδοσιακών Ανοιχτών Σπὀρων 
 • Αναγνώριση βοτάνων – Εξοικείωση με τα θεραπευτικά βότανα
  Αναγνώριση βοτάνων – Εκμάθηση ιδιοτήτων, χρήσεων και δημιουργία υποπροϊόντων αυτών, για θεραπευτικές χρήσεις 
 • Φυσική Κομποστοποίηση
  Μείωση του περιβαλλοντικού μου αποτυπώματος
  Δημιουργία-Διαχείριση Κομποστοποιητή (οικιακού-RE:THINK Συνοικιακού) 
 • Δημιουργική Επανάχρηση – Zero waste of living
  Η αξιοποίηση των «άχρηστων» υλικών μέσα από την δημιουργία χρηστικών και εικαστικών κατασκευών 
 • Το σώμα στη φύση
  Εξάσκηση σώματος, νου στην παρατήρηση και κατανόηση της λειτουργίας τους οικοσυστήματος, είτε ατομικά, είτε ομαδικά χρησιμοποιώντας τόσο το ελεύθερο φυσικό παιχνίδι όσο και μέσα από ποικίλα αυτοσχεδιαστικά εκφραστικά μέσα (θεατρικό παιχνίδι, κινησιολογικό παιχνίδι)
 • Η δικτύωση μεταξύ σχολικών ομάδων και σχολείων ευρύτερα, πάνω σε όλα τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, και η δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού νέων διαθεματικών εκπαιδευτικών σχεδίων.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Σχολείου στη Φύση, το οποίο
α) να αποτελέσει ένα κοινό σημείο αναφοράς για όλη τη σχολική κοινότητα, με κεντρικό άξονα την κατανόηση των αρχών και της λειτουργίας του φυσικού οικοσυστήματος και την παράλληλη και συνεχή αναζήτηση βιώσιμων τρόπων και μεθόδων ενσωμάτωσης του νέου ανθρώπου μέσα σε αυτό
β) να συγκροτήσει μια κοινότητα μάθησης μεταξύ παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, όπου η φύση είναι ο Δάσκαλος και εμείς μαθαίνουμε μαζί της.

Πατώντας στην παρακάτω εικόνα και επιλέγοντας την ενότητα “Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας” μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής για τα καθημερινά, πρωινά, εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολείαομάδες και φορείς:

Σχολείο στη Φύση – Το εκπαιδευτικό μας όραμα για το σχολείο των παιδιών μας!

Το Σχολείο στη Φύση αποτελεί τη σύνοψη του Πολιτισμού της Καλλιέργειας σε αυτό που εμείς οραματιζόμαστε για το σχολείο των παιδιών μας, σε συνδυασμό και συνεργασία με την υπάρχουσα εκπαιδευτική κοινότητα και πραγματικότητα. 
Είναι η βιωματικήοικοκεντρική και δημοκρατική εκπαίδευση στη φύση, όπου τα γνωστικά αντικείμενα προσεγγίζονται ολιστικά, βασισμένα στη λειτουργία ενός αυτοτελούς οικοσυστήματος, όπως είναι ένα δάσος ή ένα φυσικό αγρόκτημα. 
Συνιστά μια εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη και Σάββατο, από τις 16.00 μ.μ. – 18.00 μ.μ., και απευθύνεται σε ανάμεικτες ηλικίες (3 – 12 ετων), προκειμένου να αναπτύσσεται η συνεργατικότητα και η αλληλοδιδακτική εμπειρία και εκπαίδευση, γι’ αυτό και προϋποθέτει τη δέσμευση και την επαναληψιμότητα.

Η πρώτη συνάντηση – ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1.10.2023 από τις 11.00 π.μ. – 16.00 μ.μ., στο πλαίσιο της πρώτης Ανοιχτής Κυριακής στο Αγρόκτημα για όλη την οικογένεια και για κάθε ενδιαφερόμενο/η που επιθυμεί να γνωρίσει τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες του αγροκτήματος και τους άξονες βάσει των οποίων υλοποιούνται.
Για δηλώσεις συμμετοχής στο απογευματινό Σχολείο στη Φύση για γονείς και παιδιά πατήστε στην παρακάτω εικόνα και μεταβείτε στην ενότητα “Το Σχολείο στη Φύση“: 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να μας καλέσετε στο 2721022505 ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα ή στο email: [email protected].

Και ας μην ξεχνάμε πως κάθε Κυριακή το Αγρόκτημα Φοίφα θα είναι ανοιχτό για όλη την οικογένεια και όχι μόνο, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Κυριακής, αρχής γενομένης αυτή την Κυριακή, 1.10.2023, από τις 11.00 π.μ. – 16.00 μ.μ. Βρείτε την εκδήλωση 

Αφήστε ένα Σχόλιο

This site is registered on wpml.org as a development site.