Την Κυριακή 23 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το Ρεσιτάλ για φλάουτο και άρπα “ΣΥΝΗΧΗΣΙΣ” στο Ανδρομονάστηρο Μεσσήνης σε μια μουσική βραδιά με πρωταγωνιστές το Φλάουτο και την Άρπα.
Η Ναταλία Γεράκη και η Σίσσυ Μακροπούλου, σολίστ με διεθνή παρουσία, θα συμπράξουν σε μια μυσταγωγική συνήχηση που θα λάβει χώρα στον αύλειο χώρο της βυζαντινής μονής, που αναστηλώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί, μπροστά στην κεντρική πύλη του ναού, ανάμεσα στους πύργους και τα κελιά του μοναστηριού και κάτω από τον βαθύ ίσκιο των μουριών, η συνήχηση του διονυσιακού Φλάουτου και της απολλώνιας Άρπας θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε έναν κόσμο όπου παραδόσεις ελληνικές, ισπανικές, γαλλικές, ρουμάνικες, εβραϊκές, ινδικές, συμπλέκονται με μύθους αρχαιοελληνικούς και θρήνους μανιάτικους.
Είσοδος ελεύθερη
Προσέλευση: 20:30 | Έναρξη συναυλίας: 21:00
Διάρκεια προγράμματος: 70′
Πληροφορίες:
27210 94000 | www.messini.gr | www.phaos.org
για το Ανδομονάστηρο: www.efames.gr/andromonastiro_gr.html
Διοργάνωση:
Δήμος Μεσσήνης
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Παραγωγή:
Phaos Κοιν.Σ.Επ.
Ναταλία Γεράκη
Ελληνίδα φλαουτίστα με διεθνή παρουσία. Εμφανίστηκε ως σολίστ, μουσικός Ορχήστρας και Δωματίου σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε ολόκληρη τη Γερμανία και την Ελλάδα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σε Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική. Υπήρξε κορυφαία Α’ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και συνεργάστηκε με τις Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Κρατική Όπερα Στουτγάρδης (Kammertheater), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής κ.ά.
Ως σολίστ έπαιξε έργα των Vivaldi, J.S.Bach, C.Ph.E.Bach, Telemann, Mozart, Bizet, Borne, Ginastera, Marquez, Merino, Poulenc, Ibert μεταξύ άλλων με τις Bosch-Sinfonieorchester Stuttgart, Akademisches Orchester Universität Stuttgart, ΚΟΘ, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Academica Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα του Universidad Mayor Santiago/Χιλή. Έχει ηχογραφήσει για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, τη γερμανική δισκογραφική Spektral Records (CD «Terra e Aria», έργα για φλάουτο και άρπα) και την ελληνική Utopia Records (Βιβλίο/CD «CLAUDE DEBUSSY la musique à moi»). Για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ερεύνησε και ηχογράφησε το «Opus Alexandrinum» (Η Mουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας). Είναι τακτικά προσκεκλημένη καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια (Adams Flute Festival Master Classes/Ολλανδία, Springiersbacher Sommerkurse/Γερμανία, International Forum for Flute and Piano/Λουξεμβούργο, Semaine de la Francophonie Lusaka/Ζάμπια, Masterclasses Universidad Mayor Santiago/Χιλή, Camerata Europaea Academy/Ελλάδα, Masterclasses Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη, ΜΑΑΚΣΣ-Μουσική Ακαδημία Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών κ.ά.).
Έχει επανειλημμένα κληθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς ως μέλος κριτικής επιτροπής (Bodensee International Music Competition, Aschaffenburg International Chamber Music Competition with Guitar, German Flute Association Competition Frankfurt κ.ά.). Είναι καθηγήτρια Φλάουτου στο ιστορικό Ωδείο Αθηνών και διδάσκει Μεθοδολογία Φλάουτου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης. Επίσης δίδαξε Φλάουτο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ερμηνεία της Έντεχνης Μουσικής»). Μουσική σπούδασε στο Παρίσι (Conservatoire Municipal Nadia & Lili Boulanger, Δίπλωμα φλάουτου με το Α’ βραβείο της πόλης του Παρισιού) και στη Στουτγάρδη (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart, τάξη Prof. Jean-Claude Gérard) με υποτροφία του ΙΚΥ. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Σίσσυ Μακροπούλου
Η Σίσσυ Μακροπούλου είναι σολίστ της άρπας με πολύπλευρη και διεθνή δραστηριότητα. Ξεκίνησε να μελετά άρπα στην ηλικία των έντεκα ετών με τους Θοδωρή Ματούλα και Μαρία Μπιλντέα. Τις πτυχιακές της σπουδές πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Άμστερνταμ (Koninklijk Conservatorium van Amsterdam). Μεταπτυχιακές σπουδές ολοκλήρωσε στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Ντέτμολντ (Hochschule für Musik Detmold) και το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (Universität der Künste Berlin), όπου μαθήτευσε με ειδικότητα στην ορχήστρα κοντά στην σόλο αρπίστα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Marie–Pierre Langlamet. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και των Musikfonds Berlin, Amplify Berlin, Werner Richard – Dr. Carl Dörken Stiftung. Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Άρπας στην Ουτρέχτη και ο Διαγωνισμός Young Soloists στην Αθήνα.
Ως μουσικός ορχήστρας συνεργάζεται στενά με την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Deutsche Oper Berlin και τη musicAeterna, υπό τη διεύθυνση μεγάλων μαέστρων όπως οι Daniel Barenboim, Andris Nelsons, Θοδωρής Κουρεντζής, Tugan Sokhiev, Matthias Pintscher, Yannick Nézet-Séguin, Dοnald Runnicles. Έχει επίσης συμπράξει με τη Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, τη West-Eastern Divan Orchestra, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, το ARTéfacts Ensemble και είναι μόνιμο μέλος του Tetttix-New Music Ensemble.
Ως σολίστ εμφανίστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Nordwestdeutsche Sinfonietta και τη Sinfonietta Köln, ερμηνεύοντας έργα των Georg Philipp Händel και Claude Debussy. Στους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ που έχει εμφανιστεί περιλαμβάνονται οι Berliner Philharmonie, Deutsche Oper Berlin, Werner-Richard Saal, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Θέατρο Πόρτα Αθηνών, ΤEDx Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει ηχογραφήσει τα CD «The Seasons» («Οι Eποχές» του Piotr I. Tchaikovsky, σε δική της διασκευή για σόλο άρπα) για τη δισκογραφική εταιρεία Brilliant Classics, «Nanodiamond» για την Kryptox Records, «Hope is the thing with feathers» της Λένας Πλάτωνος για την Amour records, «Pragma» για την Inner Ear, «Personae» σε δική της παραγωγή.
H Σίσσυ Μακροπούλου έχει διεθνή παρουσία και ως συνθέτρια. Έχει γράψει κυρίως μουσική για το θέατρο. Έργα της έχουν παιχτεί στο Μόναχο (Münchener Kammerspiele), το Βερολίνο (Sophiensäle), τη Βιέννη (Brut), τη Ζυρίχη (Gessnerallee), τη Φραγκφούρτη (Mousonturm) και την Περμ της Ρωσίας (Diaghilev Festival). Παράληλλα με τη δραστηριότητά της ως κλασικής αρπίστας, δραστηριοποιείται με το όνομα «Sissi Rada» και στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής ως συνθέτρια, στιχουργός, τραγουδίστρια, παραγωγός και κειμενογράφος σε blogs και έντυπα (Apartamento Magazine, Lifo, Athens Voice, Popaganda). Έχει επίσης συνεργαστεί με μείζονες καλλιτέχνες, όπως οι Brian Eno, Lee ‘Scratch’ Perry, Mouse on Mars, David August, Deerhoof, Kadebostany, Λένα Πλάτωνος, και έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στα Berliner Festspiele και XJazz Festival στο Βερολίνο, Reeperbahn Festival στο Αμβούργου, Electronic Beats στην Κολωνία.